Breaking Bad

”Breaking Bad” är namnet på en TV-serie som sändes i fem säsonger under åren 2008-2013 på den amerikanska kanalen AMC. Serien består av 62 avsnitt, och alla dessa är omkring 47 minuter långa. Serien regisserades av Vince Gilligan, Michelle MacLaren och Adam Bernstein. I Sverige fick serien premiär 2008 på TV6. ”Breaking Bad” har 9,5/10 stjärnor på IMDB, vilket är en sammansättning av röster från uppemot 5 000 tittare. Detta gör att serien tillsammans med ”Game of Thrones” toppar IMDB:s lista. Serien har också belönats med ett stort antal filmpriser, bland annat 16 Primetime Emmy Awards och ett People’s Choice Award.

Handling i korthet

Serien handlar om den medelålders kemiläraren Walter White (spelas av Bryan Cranston), som vid sidan av sitt huvudsakliga jobb jobbar med biltvätt för att få in extra pengar. Han lever ett stillsamt liv tillsammans med fru och barn, tills han blir diagnosticerad med lungcancer. Till följd av sin diagnos bestämmer han sig för att utnyttja sina kemikunskaper för att börja tillverka och sälja metamfetamin, i syfte att garantera familjen ekonomisk trygghet efter hans död. Serien utspelar sig i Albuquerque i delstaten New Mexico, USA, där White tar hjälp av sin tidigare elev Jesse Pinkman (spelas av Aaron Paul) för att verkställa sina planer.

Trivia

Regissören Vince Gilligan har vid ett senare tillfälle sagt att ”Breaking Bad” egentligen aldrig skulle ha blivit till. Orsaken till detta var att när serien påbörjats fick han reda på att det fanns en annan TV-serie, vid namn ”Weeds”, som hade en liknande handling. Gilligan menade att om han vetat om den andra TV-seriens existens tidigare, skulle han inte ha fortsatt med ”Breaking Bad”. Det är också värt att nämna, att trots seriens stora popularitet globalt, kom den aldrig att visas längre än till säsong 2 i Storbritannien. Detta sades bero på problematik kring sändningsrättigheter, då Channel 5 i Storbritannien inte hade sändningsrättigheter från säsong 3 framåt.