Magnum, P.I.

Magnum, P.I., eller bara Magnum som den heter i Sverige, är en amerikansk TV-serie som hade premiär 1980 och gick på TV i åtta säsonger med totalt 162 avsnitt. Huvudkaraktären Magnum porträtterades av Tom Selleck som tack vare programmets popularitet blev ett välkänt ansikte runtom i världen. TV-serien var bland de mest sedda programmen i USA under sina fem första år, och blev nominerad för hela 13 Golden Globes med två vinster, samt 19 Emmy-nomineringar med två vinster. Det medryckande ledmotivet från avsnitt 12 och framåt var i stil med musik från andra 1980-tals actionserier och blev otroligt populär och hamnade till och med på de amerikanska hitlistorna.

Handling

Serien baseras kring privatdetektiven Thomas Sullivan Magnum IV, en före detta krigsveteran med ikonisk mustasch. Han får ett erbjudande om att bo i gästhuset vid ett gods på Hawaii mot att han erbjuder sina tjänster som säkerhetsexpert. I egendomen på stranden lever han ett lyxliv och njuter av de privilegier som godset bjuder såsom snabba bilar och vinkällare. Han tar dagen som den kommer och antar brottsfall som privatdetektiv mest när det faller honom in. Magnums lyxliv störs dock av Jonathan Quayle Higgins III, en före detta armémajor och godsets fastighetsförvaltare, vars strikta sätt ofta är i konflikt med Magnums mer avslappnade stil.

Nyinspelning

I september 2018 hade en nyinspelning av Magnum, P.I. med skådespelaren Jay Hernandez i huvudrollen som Thomas Magnum premiär, och i januari 2019 meddelades att serien förlängts med en andra säsong. Denna nyinspelning visas exklusivt på Viaplay i Sverige, och har mötts med blandade recensioner från tittarna. Till skillnad från originalet som har ett 100-procentigt bifall från publiken på recensionssidan Rotten Tomatoes, ligger nyinspelningen på endast 48 procent (mars 2019). Denna moderniserade version försöker följa originalet och göra det rättvisa. De gamla huvudkaraktärerna finns kvar, även om Jonathan Higgins idag är en kvinna vid namn Juliet Higgins, och Magnums framstående mustasch är ett minne blott.